Populärt just nu

 • 2 025,00 SEK
  I lager

  Exklusiv rutig pashmina sjal. Handvävd i ren kashmir. Färgerna matchar varandra snyggt. Halsduken är en mångsidig accessoar för alla tillfällen. Pashmina sjalar och halsdukar är en mångsidig accessoar för alla tillfällen och ett måste i varje garderob som du kan njuta av länge. Pashminan är fjäderlätt vävd av extra tunna garn som bara kan vävas för hand.

  2 025,00 SEK

Recent Articles

Følg PashminaWears opslagstavle Kendte i pashmina på Pinterest.
pashmina sjalar i många färger

Har din ulltröja krympt?

Har din ulltröja krympt?

Känner du igen det? Din favorittröja som passade perfekt har krympt till oigenkännlighet efter att du tvättat den. Är det en konspiration skapad av textilbranschen för att få dig att köpa en ny tröja eller är det något annat fuffens? Låt oss se vad som sker när ull krymper och inte minst hur du undviker det.

Varför krymper ull?

UllUll som kashmir, mohair, yak, alpaca, angora m.fl. krymper när det utsätts för vatten, värme och mekaniska rörelser. Så alla förutsättningar för att ditt plagg ska krympa finns i din tvättmaskin och torktumlare.

En ullfiber påminner om människohår. Om du tar ett av dina egna hårstrån och drar det mellan tummen och pekfingret kommer du att känna att det inte känns glatt åt båda hållen. Det beror på att håret är täckt av pyttesmå skal som är arrangerade som tegel på ett hustak. Ullfibrerna har också skal och när de bearbetas i textilproduktionen verkar skalen som krokar som låser ihop fibrerna när
de spinns till ullgarn. Värmen från tvättmaskinen och torktumlaren får skalen att binda sig ännu hårdare till varandra och klumpar sig samman. Det är samma som sker när man tovar ull.

Ullfiber är proteinfiber varför moderna tvättmedel inte är optimala att använda då de innehåller enzymer som bara är designat till att bryta ner proteiner. Det är perfekt när man ska ta bort matfläckar från fett och liknande men dessvärre bryter de även ner molekylerna i ullens fibrer.

Andra faktorer som kan spela in är plaggets konstruktion. Ullspunnet garn som är spunnet av kortare fibrer är inte tvinnat så hårt utan är mer luftigt och har därför en tendens till att krympa mer pga. den större ytan. Worstedspundet garn som är spunnet av längre fibrer är mindre luftigt med en glattare yta varför det krymper mindre.

Det kan vara svårt att identifiera vilket slags garn plagget är framställt av men generellt är uppspunnet garn lätt och luftigt och används oftare till tjockare stickade textilier som tröjor, mössor och vantar. Det starkare worstedspunna garnet är bättre att användas till de tunna och lättare vävda textilierna som t.ex. kashmir halsdukar och sjalar.

Undvik att plagget krymper

Nu när vi vet varför ullplagg krymper kan vi se på hur man undviker detta. Det är alltid en god idé att läsa plaggets tvättråd men generellt kan ullplagg tvättas. Använd alltid ett tvättmedel som är anpassat för ullplagg, de traditionella tvättmedlen kan innehålla enzymer som inte är bra för ullen. Tvättmedel till ull kan köpas online eller i många klädaffärer som säljer plagg av fin ull och kashmir.

Tvätta alltid plagget i kallt vatten på max 30 grader. Har du en modern tvättmaskin med ett dedikerat ullprogram är det att föredra framför handtvätt. Dels kan det vara svårt att skölja ur tvättmedlet ordentligt vid handtvätt men maskinen pressar också ut mer vatten ur plagget vid centrifugering vilket reducerar torktiden. Om torktiden blir för lång kan plagget komma att lukta illa och börja mögla. Lägg aldrig ull i torktumlaren!

Det kan vara ett problem att få envisa fläckar att försvinna vid kalltvätt. Se därför alltid till att förbehandla fläckar på plagget med tvättmedel eller fläckborttagning anpassat till ull innan du tvättar. Läs instruktionerna innan du använder det så att du vet hur mycket du ska använda och hur länge det ska verka.

Kemtvätt är också ett alternativ men generellt är det mitt intryck att många skickar sin tvätt på kemtvätt utan att det egentligen behövs. Är ditt plagg bara skrynkligt räcker det med att ånga plagget för att bli av med veck och skrynklor. Är ditt ullplagg inte direkt smutsigt men luktar rök eller parfym räcker det oftast med att låta det luftas utomhus över natten. Ditt plagg kommer då att hålla
längre och du skonar miljön.

Så räddar du en krympt ulltröja

Är skadan redan skedd och din ulltröja eller kashmir-cardigan har krympt till barnstorlek kan du försöka rädda den med nedanstående metod. Vi har testat den och det kan faktiskt vara möjligt att få plagget att återfå sin ursprungliga storlek. Det kan vara nödvändigt att upprepa processen ett par gånger.

 1. Fyll en balja med ljummet vatten och tillsätt 1 dl hårbalsam som löses upp i vattnet
 2. Lägg tröjan i blöt i vattnet ca 10 minuter
 3. Vrid ulltröjan försiktigt så att det mesta av vattnet kommer ut och lägg den plant på en handduk
 4. Rulla ihop handduken för att pressa ut mer vatten ur tröjan
 5. Lägg därefter tröjan på en handduk och sträck den så att den kommer i form igen
 6. Låt nu tröjan torka plant på handduken

Balsamet får ullfibrerna att mjukna och det blir därför möjligt att sträcka ut plagget till sin ursprungliga form och storlek. Undvik att sträcka plagget för hårt då det istället kan tappa sin form så dra försiktigt i både plaggets längd och bredd.