Populärt just nu

 • 1 885,00 SEK
  I lager

  Exklusiv rutig pashmina sjal. Handvävd i ren kashmir. Färgerna matchar varandra snyggt. Halsduken är en mångsidig accessoar för alla tillfällen. Pashmina sjalar och halsdukar är en mångsidig accessoar för alla tillfällen och ett måste i varje garderob som du kan njuta av länge. Pashminan är fjäderlätt vävd av extra tunna garn som bara kan vävas för hand.

  1 885,00 SEK

Recent Articles

Følg PashminaWears opslagstavle Kendte i pashmina på Pinterest.
pashmina sjalar i många färger

Äkta eller fejk kashmir?

Äkta eller fejk kashmir?

Har du funderat på om din halsduk är gjord av äkta kashmir? Har du köpt en förvånansvärt billig pashmina? Om det låter för bra för att vara sant, då är det förmodligen fejk. Ta reda på vad du bör vara uppmärksam på när du köper kashmir, och läs om hur du kan testa din pashmina sjal om du har köpt den men är osäker på om den är äkta.

Kashmir

Kashmir, som länge varit mycket eftertraktat, har successivt introducerats för de breda massorna. Som en följd av den höga efterfrågan på denna sällsynt mjuka fiber har priserna stigit, och falska kashmir produkter har använts i stor utsträckning.

Kashmir ull kommer från getter som bl.a. bor i det kalla klimatet i Himalaya. I själva verket finns det ingen speciell ras som kallas "Kashmir get." Alla getter kan producera kashmirull om det är tillräckligt kallt. Det är endast under mycket kalla vintrar getter  tvecklar den fina underull som vi alla uppskattar. Namnet Kashmir stammar från den indiska regionen Kashmir där de första kashmir kläderna vävdes. Ett annan mycket välkänt ord för kashmir är pashmina. Det kommer från det persiska ordet för "ull". Det används för olika typer av ull och inte bara för kashmir textilier.

Pashmina

Uttrycket "Pashmina" används i Indien och Nepal men är det samma som kaschmir. Det är dock vår erfarenhet att halsdukar och sjalar med en etikett som säger 100 % Pashmina ofta inte kaschmir, men en blandning av ull, bomull, silke eller syntetiska fibrer. Om man handlar på nätet kan det givetvis vara svårt att bedöma materialets kvalitet, och därför är det viktigt att du handlar i en butik som du litar på och där det finns returrätt.

Läs mer om kashmir och pashmina i vår pashmina guide.

Saker du bör vara uppmärksam på

Priset kan berätta om pashmina plagget är oäkta. Kashmir råvaran kostar ca $ 100 per kilo. Sedan ska det spinnas, vävas och färgas, vilket är en kostsam process. Om du blir erbjuden en ny pashmina sjal till 300 kr kan du vara säker på att den är oäkta. Den är inte nödvändigtvis dålig, men den maskeras som något den inte är.

Kashmir har en matt färg. Om din pashmina glänser bör du vara misstänksam. Om pashmina plagget har använts kan det mycket väl få lite lyster, men då blir det också en aning nopprigt. Ren kashmir blir alltid luddig efter att man börjat använda den. Om pashmina plagget glänser och är utan ludd kan det vara någon blandning av ull och siden eller viskos. Om pashmina plagget blir statiskt finns det akryl eller polyester i det. Om pashmina plaggets etikett har klistrats på tyget är det med säkerhet inte ull eftersom lim inte binder på ull.

Hur kan du testa det själv

Om du misstänker att din pashmina halsduk är fejk kan du försöka klippa av en frans och sätta eld på den med en tändare. Gör det över ett handfat eller ett underlag som inte är brännbart. Beroende på hur det brinner och luktar kan du få en indikation på vilken typ av material det är. Om det luktar bränd plast kan du vara säker på att den är gjord av syntet. Om det brinner dåligt och luktar bränt hår är det ull av något slag, och kan mycket väl vara kashmir. Vi har satt ihop ett urval av naturliga och syntetiska fibrer med var deras egenskaper vid förbränning.

Naturliga fibrer

 • Bomull: Brännbart, smälter inte och luktar bränt papper eller trä. Askan är fin och gråfärgad.
 • Siden: Brännbart, smälter inte men krymper av värmen. Det luktar förkolnat kött. Resterna är svarta pärl-liknande klumpar som lätt kan smetas ut till ett svart pulver.
 • Ull: Brännbart, smälter inte men krymper av värmen. Den luktar starkt av bränt hår. Resterna är svarta pärl-liknande klumpar som lätt kan smetas ut till ett svart pulver.

Syntetiska fibrer

 • Acetat: Luktar som bränt papper och ättika. Resterna är hårda, svarta pärlor.
 • Akryl: Det luktar lite fisk när det brinner och avger svart rök. Resterna är hårda oregelbundna pärlor.
 • Nylon: Lukten påminner om selleri. Resterna är beige pärlor.
 • Polyester: Har en söt kemisk lukt vid förbränning och avger svart rök. Resterna är beige pärlor.
 • Spandex: Det brinner och smälter, men ingen krympning av värmen. Det luktar kemikalier. Resterna är en mjuk svart aska.