Populärt just nu

  • 2 025,00 SEK
    I lager

    Exklusiv rutig pashmina sjal. Handvävd i ren kashmir. Färgerna matchar varandra snyggt. Halsduken är en mångsidig accessoar för alla tillfällen. Pashmina sjalar och halsdukar är en mångsidig accessoar för alla tillfällen och ett måste i varje garderob som du kan njuta av länge. Pashminan är fjäderlätt vävd av extra tunna garn som bara kan vävas för hand.

    2 025,00 SEK
Følg PashminaWears opslagstavle Kendte i pashmina på Pinterest.
pashmina sjalar i många färger

Pashmina guide

Rutig pashmina sjal

Pashmina och Kashmir är två ord för samma sak. Det finns många myter som går på att pashmina skulle vara finare än kashmir, men detta stämmer inte. I Indien och Nepal kallas det som vi i västvärlden känner som kashmir för pashmina. Pashmina har tyvärr blivit ett urvattnat koncept här hemma, och ofta hittar man sjalar och halsdukar som deklareras som 100 % pashmina och som säljs för 300 kr eller mindre på nätet eller på marknader, men som i själva verket är gjorda av annan ull eller av syntetiskt material.

Hos PashminaWear är alla pashmina sjalar och halsdukar tillverkade av ren kashmir. Det finns olika namn för kashmir, men vår definition är att kashmir är gethår på mellan 12,5 och 19 mikrometer i diameter. Alla våra pashmina sjalar och halsdukar är mellan 15 och 16 mikron. Vi deklarerar allt vi säljer ner till minsta detalj eftersom vi kan borga för vad vi säljer och har en nära kontakt med tillverkaren. I avsnittet om kvaliteten på kashmir kan du läsa mer om hur vi deklarerar våra produkter.

Kashmir – ullfibrernas kung

Kashmir, även känd som ullfibrerna kung eller mjukt guld, stammar från avlägsna platser som befolkas av människor med en gammal kultur, runt vilken de har byggt en antik tradition som ständigt förändras. Kashmir kommer från underull av Capra Hircusgeten, med ursprung i det glesa och ogästvänliga höglandet i Ladakh och Tibet. Idag täcker Kashmir regionen Kina, Mongoliet, Indien, Pakistan, Afghanistan och Iran där Capra Hircusgeten avlas i minst 4000 meters höjd.

Detta sällsamma djur har lyckats överleva i en ogästvänlig miljö med frost, blåsiga vintrar och varma, torra somrar. Pga. denna kärva miljö har djuret utvecklat en underull som består av tusentals särdeles fina, släta, mjuka och varma fibrer som finns koncentrerade på ett litet område under den täta täckpälsen. Endast äkta Kashmir kommer från sådana fibrer som gör att Capra Hircusgeten kan tåla temperaturer på -30 °C.

Kashmir getter

Underullen växer till sig när dagarna blir kortare, och slutar växa efter vintersolståndet när dagen börjar bli längre. Därför samlar man Kashmir fibrer i fällningsperioden om våren när getterna helt naturligt tappar håret. Insamlingen av ullfibrerna är det första av flera steg i produktionsprocessen av äkta kashmir. Den bästa kashmirullen finns i Mongoliet och Tibet. I dessa två regioner insamlas fibrerna för hand med en speciell kam. I andra områden klipps djuren mestadels. När den första fasen har avslutats sorteras ullen manuellt för att separera de grövre håren från de tunnaste. Därefter tvättas håren för att avlägsna smuts, fett och vegetabiliska orenheter som har ackumulerats under insamlingen av fibrerna.

Därefter fortsätter processen med att sortera håren, vilket är en noggrann och mycket viktig process för att säkerställa en hög kvalitet på råvaran. Under detta steg skiljer man de tunna, dyrbara fibrer från de grova fibrerna från den yttre pälsen. Nu kan kashmirullen omvandlas till garn för vävning eller stickning.

Man uppskattar att varje get endast ger 100-160 gram underull per år. Mängden reduceras ytterligare under sortering och raffinering. Processens komplexitet, den knappa mängden material och avståndet mellan ursprungsområden gör att kostnaden för dessa speciella naturfibrer blir hög.

I vissa avseenden påminner kashmir om diamanter. Kashmir klassificeras faktiskt för sin skönhet och man bedömer färg, renhet, finhet och längd. Ju ljusare kashmirullen är och utan orenheter, och ju finare och längre den är, desto mer värdefull är den.

Sjalarr och halsdukar av Kashmir var handgjorda under sextonhundratalet och fördes ursprungligen till England av soldater i Ostindiska Kompaniet. Dessa värdefulla handgjorda plagg fick enorm framgång och kashmir produkter spreds först till Frankrike och senare till hela Västeuropa.

Vävmönster

Vävbindningen är avgörande för hur en pashmina halsduk ser ut. På PashminaWear har vi tre olika mönster. Kypertmönster med de klassiska diagonala ränderna, diamantkypert med de vackra fyrkantiga romberna och det superenkla mönstret där kashmirtrådarna vävs som en korg. Jacquard vävningens vackra mönster är en klassiker som passar perfekt tillsammans med en fest- eller brudklänning.

KypertbindningDiamantkypertTuskaftbindningJaquard bindning
KypertbindningDiamantkypertTuskaftbindningjacquard bindning

Kvaliteten på kashmir

Kvaliteten på kashmir beror i huvudsak på tre saker:

  • Tjockleken på kashmir fibrerna
  • Trådtal
  • Trådskikt (ply)

Kaschmir fibrer är mellan 15 och 19 mikrometer (μm) i diameter. Ju tunnare fibrerna är, ju finare och exklusivare blir slutprodukten.

Fibrerna spinns till garn som kan ha olika tjocklek beroende på det önskade slutresultatet. Som ett mått på garnets tjocklek används trådtal. Talet är ett mått på hur mycket en kilometer tråd väger. Ett högre trådtal innebär en mjukare, jämnare och mer exklusiv textil. Till exempel innebär et trådtal på 100 att 100 meter tråd väger 1 gram.

Antalet trådar anger hur många trådar som har tvinnats ihop till en enda tråd. 1-ply innebär att endast spunna trådar har vävts medan 2-ply betyder att två spunna trådar är hoptvinnade till en enda tråd. 2-ply är starkare och har högre kvalitet än 1-ply.

Läs mer om trådtal och skikt.

Hur känner man igen äkta pashmina tyg?

Äkta kashmir tyg spinns och vävs för hand och inte på maskiner. De är därför mindre homogena än maskinvävda textilier, och oftast är fransarna naturliga och lösa snarare än flätade. En 100 % ren Pashmina har en färgton från båda sidorna, eftersom den inte är blandad av 2 eller 3 skikt av ull och sidengarn.Kaschmirfibrerna är bäst. Det finns emellertid olika kvaliteter av kaschmir. Kvaliteten beror på längden och tjockleken på de använda fibrerna.

En 100 % pashmina hänvisar till ren kashmirull som man inte har blandat med siden eller annan ull. Pashmina 70 % och 30 % siden hänvisar till Pashmina har vävts av en blandning av 70 % ren kaschmirull och 30 % siden. Båda typerna av Pashmina har positiva och negativa egenskaper.En 100 % ren Pashmina är mjukare, lättare och mer lyxig jämfört med de andra sorterna. Men ren kashmir är inte lika stark som den som blandats med siden. En 70 % kashmir och 30 % siden pashmina är varmare och mer hållbar.

Hur sköter man pashmina?

Det är en myt att en pashmina endast får kemtvättas. Vi rekommenderar att man handtvättar pashmina plagget i ljummet vatten med Classic Woolwash eller liknande tvättmedel för ull. Se till att tvättmedlet är ordentligt upplöst i vattnet innan pashmina plagget tvättas. Efter tvätten får du inte vrida pashmina plagget. Lägg pashmina plagget på en torr absorberande yta så som t.ex. en handduk. Därefter kan du stryka pashmina plagget med ett kallt strykjärn under en fuktig duk.

Läs mer om Kashmir